Kako ogrevati s kotli na pelete

Ogrevanje s kotli na pelete je zelo preprosto, vendar pa je treba pri nakupu upoštevati določene parametre ter se prej temeljito posvetovati z ustrezno usposobljenim strokovnjakom.

Kotli na pelete so znani po svojem velikem energetskem izkoristku, cena energenta, ki ga uporabljamo za ogrevanje pa je zelo nizka, zato na tak način močno zmanjšamo stroške, ki bi jih na leto namenili za ogrevanje domovanja. Po nekaterih izračunih so letni stroški za ogrevanje s kotli na pelete nižji za kar do 50 odstotkov, poleg tega pa se investicija v kotle na pelete povrne v zelo kratkem času. Kot ocenjujejo strokovnjaki, se tovrstni vložek povrne že v treh do štirih letih.

Ogrevanje s kotli na pelete je poleg velike energetske varčnosti tudi zelo preprosto za uporabo. Dodajamo še, da kotle na pelete odlikuje tudi zelo visok izkoristek, cena samega energenta (torej peletov) pa je zelo nizka. Veliko kotlov na pelete ima lastno krmilno elektroniko, poleg tega samodejno prilagaja moč, ima zelo velik izkoristek, ne glede na pogoje, v katerih deluje. Kotli za pelete omogočajo tudi zelo preprosto montažo in so na splošno zelo prilagodljivi. Z nakupom kotlov na pelete ste upravičeni tudi do subvencije Eko sklada. Kotli na pelete večinoma omogočajo tudi popolnoma avtomatizirano delovanje, v kar sta vključena tudi avtomatski vžig in dodajanje pelet. Ko kupujete kotel na pelete, bodite pozorni na to, da boste izbrali zares kakovosten kotel, za katerega so vedno na voljo tudi rezervni deli.