Bi radi študirali marketing?

Veliko mladih, ki je pred odločitvijo o vpisu na fakulteto, se odloči za študij, ki je moderen in po katerem bodo zagotovo dobili zaposlitev v svoji stroki. Nemalo se jih zato odloči za vpis na študijske programe, kjer je v ospredju marketing. V zadnjih letih se odpira veliko zasebnih študijskih ustanov, ki razpisujejo študij marketinga ali kakšne sorodne vede. Kot kaže, ne gre za modno muho, ampak za sledenje aktualnim trendom na področju trga dela. Če samo preletimo zaposlitvene oglase, nam hitro postane jasno, da podjetja potrebujejo tržnike. Delo v marketingu je privlačno zaradi svoje dinamičnosti, kreativnosti in merljivosti rezultatov, od katerih je odvisna višina plače tržnikov. Tudi zaradi možnosti lepih zaslužkov v marketingu je marsikdo motiviran za vpis tega študija.

Na spletnih straneh fakultet, na katerih lahko študirate marketing, obljubljajo veliko praktičnega dela in spoznavanje področja marketinga iz prve roke od najboljših marketinških strokovnjakov. Študenti imajo med študijem veliko možnosti za mreženje in ustvarjanje poznanstev, kar jim lahko koristi pri iskanju zaposlitve ali na njihovi karierni poti. Študij marketinga je pogosto zastavljen širše, saj študenti pogosto pridobijo znanja s sorodnih področij, kot so mediji ali PR.

Fakultete diplomantom, ki so študirali marketing, obljubljajo odlične možnosti za zaposlitev. Njihovi diplomanti najpogosteje dobijo službo na področju prodaje, oglaševanja, medijev, PR-ja, v spletnih komunikacijah, direktnem in interaktivnem marketingu, produktnem razvoju ipd. Po zaključku šolanja se lahko odločijo za nadaljevanje študija na podiplomski stopnji. Obstajajo tudi podiplomski študijski programi marketinga, za katere se lahko odločijo tudi diplomanti prve bolonjske stopnje drugih smeri ali fakultet, ki bi se radi specializirali za marketing in si tako razširili zaposlitvene možnosti. Slabost tovrstnega študija je le v tem, da je večinoma plačljiv. To pa še ne pomeni, da ni dobro obiskan. Nekateri se odločijo tudi za študij marketinga na daljavo, ki ga dandanes ponuja že skoraj vsaka moderna fakulteta.