Delo v tujini in delovna zaščita

Ko takole poslušam fante in moške, se jih vedno več odloča, da gre delat v tujino, da bodo tako zaslužili veliko denarja. Kako zelo pomembna pa je delovna zaščita in zavarovanje takih ljudi, ne vem če se vsi zavedajo. Imam soseda, kjer oče in sin hodita delat v tujino. Že kar nekaj let v tujini dela oče, potem ko je sin končal šolanje, pa se je tudi on odločil, da bo šel delat ven. Ko takole gledam očeta, še nekako gre, je starejši in ve, da mora skrbeti za varnost, tako mu delovna zaščita ni tuja. 

Drugačna situacija pa je sin, on misli, da je vse enostavno, da vse zmore in kadar koli pride domov, ko imajo pavzo, se mi zdi da je nekaj poškodovan. Enkrat sem namerno, ko sem klepetala z njim, vprašala, kakšna je njihova delovna zaščita, pa se mi je kar nasmejal in odgovoril, da oni so oblečeni po svoje, edino kar imajo, ko imajo bolj nevarna dela je čelada. 

Kar zmrazilo me je, ko je pripomnil, da še čelade včasih ne nosi, ker mu smeta, tudi če je na visokem, bolj kot mu jaz razlagam, da je to delovna zaščita, ki te lahko obvaruje pred nesrečo, bolj sem mu brezvezna. Tako so sedaj njegove poškodbe res majhne, vendar tako malo kot se čuva, se bojim, da se bo enkrat pošteno poškodoval, ker mu je delovna zaščita tuja. On se oblači po svoje in ne odstopa. 

Po pogovoru z njim, sem mu rekla, da razumem, da imajo svoja oblačila, potem pa sem ga vprašala, če si saj kupi kaj bolj varnega za delo, dobro obutev, rokavice? Nič od tega ne nosi in tudi ne misli nositi in zapravljati denar za to, uporablja stara svoja oblačila, katerih jih ni škoda. 

No, kako žalostno, da je nekaterim mladim delovna zaščita nepomembna, potem pa pride do poškodbe in hodijo od zdravnika do zdravnika.