Pistacija in pridobivanje le te

Eden izmed zelo priljubljeni oreškov na trgu je vsekakor pistacija in njeno pridobivanje je zanimiv postopek pridelave, za katerega mnogi ne vedo. Drevo, na katerih zraste priljubljeni orešček, je visoko približno deset metrov, izvira iz jugozahodne Azije in ima značilne podolgovate liste. Ker spada pod dvodomna drevesa, je pri plodovih enako kot pri orehih, imajo trdo lupino, z užitno koščičasto sredico. Kot plod je pistacija trda in belega odtenka, odpre se s svojim značilnim zvokom, kot tleskanje s prsti, ima pa značilen vonj in okus. Jedro se zaužije v celoti že surovo, praženo ali osoljeno.

Kot zanimivost rasti in pridobivanja znamenitega oreščka je to, da obstajata žensko in moško drevo pistacije in v primerjavi z rastjo dreves, ki dajeta isti produkt je to, da  na moškem drevesu uspe od 8 do 12 krat večja količina pistacij, kot pri ženskem drevesu.

Ker je današnja kulinarika zelo pestro obarvana, je pistacija primerna za uporabo priprave vseh vrst jedi, tako jo lahko zasledimo in uporabimo pri slanih jedeh v kombinacijah z mesnimi obroki, največkrat pa so omenjene za namen slaščičarstva, tako se iz njih izdeluje sladoled, slastna baklava in kar velika vrsta ostalih sladic. 

Med oreški, je pistacija izredno hranljiva, saj lahko njeno vsebino razčlenimo na naslednje snovi:

  • Beljakovine 20%
  • Zdrave maščobe 50%
  • Ogljikovi hidrati 20%
  • Vlaknine (kalij, kalcij, magnezij) 10%

Glede hranilne vrednosti, ima pistacija 600 kalorij na 100 gramov vnosa in glede na karakteristike in hranilne vrednosti, lahko peščica oreškov pistacije, zadosti en dnevni obrok. Pistacije so med dnevnimi prigrizki izredno priljubljene, obenem pa zaradi svojih zdravilnih učinkovin delujejo popolnoma blagodejno na naš organizem, saj pospešujejo delovanje metabolizma in preprečujejo nastanek žilnih in srčnih bolezni.

Glede na starodavno izročilo prednikov pa velja, če zaljubljenca stojita pod drevesom pistacij in poslušata zvok odpiranja lupin pistacije, prinaša srečo v partnerstvu in zakonu. Zdaj pa je na vas, če boste v to verjeli ali ne, malo domišljije ne škodi.