Diastaza: vaša nova prijateljica

Prepričana sem, da nisem edina, ki se je že pred porodom spraševala, ali se bo njen trebušček po rojstvu otroka vrnil nazaj v staro formo. Imam občutek, da je diastaza dandanes še vedno tabu tema, o kateri ženske ne spregovorijo prav rade. S to težavo pa ni nujno, da se v življenju srečajo samo ženske po porodu, doleti lahko kogarkoli.

Ugotovila sem, da je tako kot pri večini žensk po porodu, tudi pri meni nastopila diastaza, zato sem o njej skušala pridobiti čim več koristnih informacij, katere so mi pomagale razumeti nastalo spremembo na telesu. Informacij o diastazi je na spletnih portalih ogromno, zato je potrebno biti previden pri izbiri pravih. Najbolj varno je, da prebirate članke, kateri so preverljivi s strani zdravstvene stroke. Kot že rečeno sem se z diastazo srečala takoj po rojstvu otroka, ko gube na trebuhu nikakor niso hotele izginiti, kljub redni telovadbi, uživanju raznolike in zdrave prehrane. Med nosečnostjo so se moje notranje trebušne mišice razmaknile in to je vodilo v diastazo. Naj vas opomnim, da je diastaza nekaj popolnoma naravnega in zgolj nakazuje, da so mišice, katere podpirajo naš hrbet in trebušne organe oslabljene. V svojem telesu sem se začela počutiti nelagodno, pestile so me številne težave:

  • Bolečine v hrbtnem delu
  • Bolečine v kolkih
  • Uhajanje urina
  • Slabša prebava

Ker je diastaza načela tudi dvome o moji samozavesti, sem si poiskala pomoč. Številni osebni trenerji so mi svetovali, da se diastaza lahko odpravi z veliko mero primerne športne aktivnosti, vztrajnosti, dela na sebi in ljubeznijo do sprejemanja svojega telesa. Pravilno izvajanje vaj pa bo telo vrnilo nazaj v prvotno formo. Prav vsi pa opozarjajo, da z vajami ne smemo začeti prehitro in da morajo biti te prilagojene vsakemu posamezniku posebej, odvisno od njegovega zdravstvenega stanja pred in po porodu. Za konec vam svetujem, da z vadbo resnično ne hitite. Svojemu telesu dajte čas in diastaza bo počasi odpravljena.