Kaj je artroza kolena in vse, kar morate vedeti o njej, da se boste z njo bolje spopadli

Marsikdo je mnenja, da se z artrozo kolena spopadajo le starejši ljudje, vendar je vse pogosteje to tudi težava mlajših ljudi. Znana je tudi kot artritis, pri katerem gre za zdravstveno stanje obrabe naravnega oblazinjenja hrustanca. 

Ko pride do artroze kolena, se začnejo kosti sklepov drgniti druga ob drugo, in to povzroča bolečino, oteklino ter zmanjšano sposobnost premikanja kolena. Če je artroza kolena zgodaj diagnosticirana, se lahko z njo učinkovito spopademo predno je potreben kirurški poseg, ki je rešitev le v skrajnem primeru.

Najpogostejši vzroki artroze kolena in kako jo prepoznati

Ker se sposobnost obnavljanja hrustanca z leti zmanjšuje, je za artrozo najpogosteje kriva starost. Raziskave kažejo na to, da je artroza kolena pogostejša pri ljudeh po 45-em letu in pri predstavnicah ženskega spola. Večje tveganje za artrozo kolena pa predstavljajo tudi telesna teža, dednost, ponavljajoče se poškodbe, športna aktivnost in ostale bolezni.

Najhitreje boste artrozo kolena seveda prepoznali po bolečini v kolenu, ki je večja med aktivnostjo. Pogosto se lahko pojavi tudi oteklina in občutek toplote v sklepu. Jasno je, da artroza kolena povzroči tudi zmanjšano mobilnost v kolenu, zato boste težje vstajali iz stola ali avtomobila in hodili po stopnicah.

Pri zdravljenju artroze kolena morate biti potrpežljivi

V primeru omenjenih težav je najbolje obiskati osebnega zdravnika. Ta vas bo poslal na dodatne preiskave, kot sta rentgen ali magnetna resonanca. Če je vzrok vašim težavam artroza kolena, potem vam bo zdravnik svetoval izgubo morebitnih odvečnih kilogramov in okrepitev mišic okoli kolena.

Ker je glavni cilj zdravljenja zmanjšanje bolečine in povrnitev mobilnosti, vam lahko pri tem pomagajo protivnetne tablete. Za lažje premikanje brez bolečin pa je priporočljivo uporabiti opornice za koleno. Dejstvo je, da artroza kolena s tem ne bo izzvenela, zagotovo pa boste dosegli večjo stabilnost v sklepu in lažje premikanje.